Ungdomspolitik

Sveriges Socialliberala parti

Världen förändras ständigt och det som var sant igår är inte alltid relevant idag. En av dessa saker som förändras är tankesättet hos mer än en miljon unga människor som vi har i vårt land. Det är dock ganska synd att många vuxna och ledande politiker inte ser vad som händer. Om vi ​​bara blev mycket bättre på att kommunicera skulle många problem lätt kunna lösas. Men det är å andra sidan så det har varit i decennier och till och med århundraden mellan yngre och äldre generationer.

En sak som många unga ser som ganska självklar, men som föräldragenerationen inte riktigt verkar förstå, är det faktum att unga inte har samma livsmål som tidigare generationer när det kommer till status, jobb och utbildning. Det betyder inte att de inte har behov. Unga människor drömmer ofta om att kunna ha ett jobb som de älskar och hellre ser som en hobby de kan få betalt för. Även en del äldre skulle uppenbarligen föredra ett sådant drömjobb men det är ofta människor som har vaknat upp av att de varit sjuka eller utbrända från sitt vanliga jobb. Nuförtiden är det sällan man hittar ett jobb där man stannar resten av sitt arbetsliv. Tidigare generationer kunde få jobb och stanna på samma företag eller tjänst tills de gick i pension. Så är det inte nuförtiden.

Många unga drömmer idag om att få arbeta med mode, media eller design, med vloggning och inlägg i sociala medier på resande fot eller som programmerare och fotografer. Det finns unga människor som gör allt för att få betalt som professionell fotbollsspelare, hockeyspelare, influencer eller som sångare och musiker. Vissa kanske vill jobba på ett café som barista ett tag, andra med event och marknadsföring eller kanske med inredning. En del vill bli personliga tränare eller jobba med mental hälsovård. Dessa exempel är bevis på att det har skapats nya jobb under de senaste 10-15 åren som ingen någonsin tänkt på tidigare. Det är den typen av drömmar många har.

Vad har dessa yrken och ungdomar gemensamt, förutom att det är något som äldre generationer inte ser som trygga framtida yrken?

Den här generationen, Millenniegenerationen (GenY) och GenZ, vill inte fastna någonstans. De vill inte ha samma ensidiga och monotona jobb som sina föräldrar. De har sett vad det kan göra med deras föräldrar som orsakar skador, depression och tristess. Det finns en tydlig trend som visar att det finns ett helt nytt intresse för entreprenörskap bland unga, även om det inte kallas för entreprenörskap. Fler tittar på att bli sin egen chef och det är därför vi ser många fler nystartade småföretag och färre stora företag. Tekniken gör det mer tillgängligt att ha kontoret i fickan på en mobil enhet. Tekniken ersätter också fler och fler personer på företag som tidigare hade ett stort antal anställda.

Många unga kan idag arbeta hemifrån eller när de reser med en telefon eller en bärbar dator. Det krävs inga flashiga kontor, speciellt inte i post covid-tider. Du kan se dem sitta på en solig uteservering i vilken medelstor svensk stad som helst med en latte eller frappuccino. Dessa är egenföretagare och miljonärer vid 20 års ålder. Designers och programmerare har redan startat sina första företag vid 16 års ålder. De har alla tjänat mer än sina föräldrar när de var i samma ålder. Det tyder på en drivkraft, en passion och ett engagemang som byggts upp och bör tas på allvar.

Det vi skulle vilja se är att vi har en helt ny form av egenföretagande bolagsform (lättare än enskild firma) som inte dödar intresset och passionen för dem som är intresserade av företagande och hatar mycket pappersarbete och byråkrati . Det ska vara enkelt och göra det lätt att starta upp och driva och som passar unga. Det borde också finnas ett enklare sätt att kunna få betalt för ett jobb som utförs som underentreprenör utan att en massa pengar försvinner djupt ner i statens fickor utan snarare kan användas för att utöka verksamheterna för att få de ekonomiska hjulen att snurra snabbare. Det ska också vara lättare att få betalt i kryptovalutor.

Det finns förstås fortfarande unga som vill bli ingenjörer, läkare, byggnadsarbetare, bagare och frisörer, lastbilschaufförer och så vidare. Denna nya företagsform borde kunna hjälpa dem också. Till exempel behöver de inte arbeta för ett enda stort eller medelstort företag eller organisation, utan kan snarare arbeta mer på frilansliknande basis och med ett bättre och säkrare system för att få betalt för sina tjänster och produkter.

Unga ser också behovet av utbildning på ett helt annat sätt än tidigare generationer. Skolan i sig är inte den enda platsen där man lär sig saker. Lärare är inte alltid de som kan bäst och betyg är inte alltid det som avgör ens framtid eller fortsatta studier. Därför måste vi förändra utbildningssystemet och bygga ett nytt som passar unga bättre. Inte en som bygger på 200 år gamla krav från industriepoken. Med dagens revolution inom AI, artificiell intelligens, så kommer ungdomar inte behöva plugga in faktakunskaper som AI gör miljoner gånger snabbare. Istället måste ungdomar veta vad och hur de ska använda verktygen på ett smart sätt. Dagens betygssystem värderar inte detta, utan helt andra parametrar. Läs mer om skolan.

Vi skriver detta för att det är viktigt att vi alla börjar se möjligheterna med ungas flexibilitet att slippa jobba 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan på ett och samma företag. Vi behöver ge dem möjlighet att prova sina vingar och idéer som i många fall kan bli stora och framgångsrika koncept för hela landet. Vi ska kunna se det som en helt ny affärsidé där individen ges möjlighet att utveckla både sig själv och landet! En stor del av den ohälsa som finns idag beror på långa arbetsdagar och arbetsveckor. Många ungdomar föredrar att arbeta 4-6 timmar om dagen eller 3-4 dagar i veckan – och ändå kan de tjäna mer än de som arbetar mycket mer.

Det här är Sveriges framtid! Det är detta som ger oss ett rikare land med livskvalitet och med gladare medborgare. Vi kan inte tvinga unga människor att arbeta på våra villkor, utan snarare måste vi vara öppna för att världen ständigt förändras. Det är socialliberal politik!


Är du ung och läser detta kanske du vill vara med och engagera dig och påverka? Tveka inte att kontakta vårt ungdomsförbund Sveriges Unga Socialliberaler (SUS) och gå med som medlem. Läs mer om SUS.