| STARTSIDA | IDEOLOGI | SKAPA JOBBSKOLPOLITIK | SJUKVÅRD | FORSKNINGMILJÖEKONOMI |

Världen ändras hela tiden och det som gällde igår är idag inte lika aktuellt. Ett av dessa områden där det märks tydligast att så är fallet är för de drygt miljoner ungdomarna som vi har i vårt land. Det är dock ganska synd att många vuxna och ledande politiker inte märker det som sker. Det skulle kunna vara väldigt mycket bättre om vi bara lärde oss att kommunicera bättre med varandra. Men, så här har det ju varit sedan urminnes tider mellan yngre och äldre generationer.

En sak som många ungdomar ser som ganska självklart, men som i föräldragenerationen inte riktigt stämmer överens med den omvärldsbild man har, är att de unga inte har samma krav på exempelvis arbete och utbildning. Det betyder inte att de inte har krav, bara att det är annorlunda krav. Många drömmer om att kunna ha ett jobb som de älskar och närmast ser som ett intresse eller en hobby och kan man då få betalt för det så är det självklart ett drömjobb. Då måste inte jobbet vara en fast anställning som tidigare generationer satt högt upp på sin lista över drömjobb.

Många ungdomar drömmer idag om att kunna få jobba med mode, media eller design, med bloggning och resor eller som programmerare och fotografer. Det finns ungdomar som gör allt för att få betalt som professionell fotbollsspelare eller hockeyspelare eller varför inte sångare eller musiker. En del vill kanske jobba på ett kaffé som barista ett tag, en del med event och marknadsföring eller kanske med heminredning. Några vill bli personal trainers eller jobba med hälsa.

Vad har dessa yrken och ungdomar gemensamt, förutom att det är något som äldre generationer inte ser som några säkra framtidsyrken?

Det är just det som är en del av den gemensamma nämnaren för alla dessa (och många andra) jobb och drömmar som ungdomar har. Att inte vara fast på något ställe, att inte behöva stå med ett ensidigt och enformigt jobb som kanske ger yrkesskador. Om man bortser från traditionella könsroller för idrottare, modeintresserade m.m. (och även bortser från bakgrund, sexuell läggning eller även annat i övrigt) så ser man en tydlig tendens som säger att de former vi idag har för företagande inte alls passar in på ungdomar.

En hel del ungdomar idag kan arbeta hemifrån med en laptop i soffan, men att man bor på ett intressant ställe. Det krävs inga flashiga kontor. Man kan se dem sitta på en solig uteservering i en mellanstor svensk stad och med en latte framför sig. Det finns de som genom agenter blir hockeyproffs i Nordamerika eller söker sig till modellbranschen ut i Europa redan innan de hunnit bli 20 år. Designers och programmerare har redan vid 16-års ålder startat sitt första företag. Alla har de hunnit tjäna mer än deras föräldrar när de var i samma ålder. Det tyder på en drivande kraft, en passion och ett engagemang som byggts upp och fått stöd ifrån något håll.  

Det vi skulle vilja se är att vi har en helt ny form av egen företagande-roll (enklare än enskild firma) som inte dödar intresset och passionen för det man är intresserad av genom att det krävs en massa pappersarbete och annan byråkrati. Det ska vara enkelt och kunna vara en bra och smart väg in i arbetslivet för ungdomar. Det ska också vara ett sätt att kunna få betalt för ett jobb som utförs och som ska kunna säljas till andra parter utan en massa pengar som försvinner in i statliga tomma hål istället för till den egna verksamheten så att den kan vidareutvecklas och växa.

Det finns självfallet de ungdomar som även fortsättningsvis vill bli ingenjörer, läkare, byggnadsarbetare, bagare och frisörer och den här nya företagsformen ska kunna hjälpa även dem. Det skulle exempelvis innebära att man inte måste arbeta för ett enda stort eller mellanstort företag eller organisation, utan att man mer kan arbeta på en freelance-liknande basis, men med ett bättre och tryggare system att få betalt för sina tjänster och produkter.

Ungdomar ser och uppfattar även utbildning på ett helt annorlunda sätt än tidigare generationer. Skolan i sig är inte det enda stället där man lär sig saker. Lärarna är inte alltid de som vet bäst inom olika områden och betyg är inte alltid det som avgör ens framtid eller fortsatta studier. Därför måste vi mentalt spränga skolan och dess utbildningssystem och bygga upp ett nytt som passar ungdomarna bättre.

Vi skriver detta för att det är viktigt att vi alla börjar se möjligheten med ungdomars flexibilitet att inte behöva jobba 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan på ett och samma företag. Att vi ger dem möjligheten att prova sina vingar och sina idéer som i många fall kan komma att bli stora och framgångsrika koncept för hela landet. Vi borde kunna se det som ett helt nytt företagskoncept där den enskilda individen ges möjlighet att utveckla både sig själv och vårt land!

Det är det här som är Sveriges framtid! Det är det här som ger oss ett rikare land med livskvalitet och med lyckligare medborgare. Vi kan inte tvinga ungdomar att jobba på våra villkor, utan vi måste vara öppna för att världen ständigt förändras.    

 

Skicka dina frågor och eller idéer till contact@socialliberalerna.eu