STIL OCH DESIGN - Socialliberalernas Nyheter

2013-09-21

Gillette - the best a man can get . . .  Det är en vacker höstdagsmorgon när solstrålarna letar sig in mellan trädgrenarna och in till sovrummet. Man vaknar med ett leende och ser fram emot härligt, nybryggt morgonkaffe och på med kläder som inte sitter lika tight som slipsen och den uppknäppta skjortkragen. Ingen morgonrakning idag, fast redan framåt kvällen känns det dags för att ta fram rakhyveln igen. Man hittar alltid någon ursäkt till att få plocka fram den. Gå på bio eller krogen med vänner, handla nya jeans med en kvinnlig vän följt av en fika nere på stan.  

Det är angenämt att raka sig nuförtiden. Det fanns en tid då man avskydde att ställa sig framför spegeln och raka sig både med hyvel och med rakapparat. Kanske berodde det på den känsliga huden kring halsen och i ansiktet, möjligtvis de starka stråna i skäggstubben eller på att raklöddret inte var så bra, eller så var man inte "man" nog helt enkelt. Men nu, nu är det verkligen som i Gillettes slogan - The best a man can get!

Redan på 1980-talet utlystes en tävling där man skulle komma på en slogan till Gillette. Priset var en splirrans ny motorcykel, något av den värsta vägmaskinen man kunde köpa på marknaden. Då, på den tiden hade Gillettes rakhyvlar bara 2 blad, inga gummi-lameller eller micro-kam som kunde för-lyfta skäggstråna, och definitivt inget band med skonande, återfuktande och svalkande rakgelé.

Det hjälpte inte att byta märke eller ens till rakapparat, för redan efter några månader tog huden stryk igen, man blev illröd, fick utslag och det kliade så att man typ fick sjukskriva sig 5 dagar för att slippa raka sig och huden kunde vila ut och återhämta sig.

Sen hände något på rakbladsmarknaden: det blev 3 blad i en hyvel. Och plötsligt kändes rakningen som en befrielse. Men så kom lika plötsligt 4 och 5 blad! Med en massa finesser som gjorde det ännu mer tillfredsställande att raka sig. Och varje gång fick man känslan av att "men nu går det väl inte att göra bättre rakhyvlar, för det här känns ju jättebra!". 

Men likväl, varje gång det kommer en ny hyvel med fler och superutvecklade blad med rymdteknologi och extremt tunna blad med sin Gillette Fusion ProGlide Power-modell, för att kunna kapa stråna med kirurgisk precision, blir man lika imponerad. Bladstabiliserare som får en att fundera över varför vi överhuvudtaget känner bil-gupp när man sitter i bil när sådan här teknik finns för rakblad, strömlinjeformad snowplow som får Ferraris ingenjörer att bli avundsjuka och komfortband med mineraloljor och smörjande polymer så att man känner sig lika lyxig som en dag på ett spa. Och dessutom är allt detta elektriskt så att man snart kan göra rakningen med sin iPhone!!!

Och varje gång är det värt att prova den nya teknologin för man vet ju att det är värt varenda sekund och vartenda morgonleende!  

2013-09-12


Backstage på Mercedes Benz Fashion Weekend New York City 2013

Modeveckan i New York har precis avslutats och istället för att visa er alla vackra kreationer från catwalken så kommer här
istället unika bilder backstage från modellerna, modeskaparna, folket bakom makeup, hårstylingen och andra hjältar som
inte får synas för publiken! Håll till godo!


2013-07-10


Framtidens designkläder och tyger gjorda av OLED-teknologi 
 


Designed by Studio Roosegaarde

Det är ingen fiktion. Teknologin finns. Fantasin finns. Det är bara upp till alla våra designers att låta kreativiteten flöda! 

Ett plagg som är tillverkat av OLED-teknologi behöver inte färgas av fattiga människor i Indien eller Bangladesh med livsfarliga ämnen 
och gifter. Det sköter tekniken själv. Vi kanske vill variera färgerna efter humör? Det sköter tekniken också om helt själv. Vi kan till och 
med få kläderna att bli genomskinliga när vi vill visa någon att vi är intresserade. 

Elen som försörjer plaggets elektronik kommer av kroppsrörelserna och värmen som kroppen avger (ungefär som en gammal 
cykeldynamo försåg cykellampan med el). Som sagt var, det är bara fantasin som sätter gränserna för framtidens mode och designers. 


 2013-05-05 

"Style is a way to say who you are without having to speak!"

De flesta modemagasinen och tidningar, ja även reklamen skriver om mode och stil med unga, magra och vackra kvinnor som modeller. Vi tänkte göra precis tvärtom. Vårt mode- och stilreportage är för män i övre medelåldern som gärna har lagt på sig några extra kilon, bär glasögon eller har skägg. 

 
Många gånger räcker det med attityd för att uppfattas som stilig eller moderiktig. Det menar i alla fall Harvard-professorn Amy Cuddy, som studerat det här med hur kroppsspråket påverkar inte bara hur andra ser på oss, utan framför allt hur vi själva uppfattar oss. Professor Cuddy menar att självförtroendet påverkas av vilken attityd vi går in med i olika situationer. Ibland kan det räcka med att man sträcker på sig ett par minuter men man kan bättra på attityden med klädsel som man trivs med och därför också bär på ett mer självsäkert sätt. Nedan visar vi klädsel som bärs med stil och med attityd.


Bilderna är tagna på män i Florens i Italien (soletopia.com) och visar hur man kan vandra gatan fram med stil utan att behöva följa något speciellt mode. Man kan kombinera det man har hemma med en ny näsduk, en halsduk, en gammal hatt, färgade skosknören eller varför inte helt enkelt med att klä sig lager på lager med olika stilar.

Vi vill med det här visa att man skapar sitt eget mode, sin egen stil och ändå utstråla självsäkerhet. Man måste således inte vara en pinnsmal modell med stora blå ögon. Det enda man behöver för att klä sig bra är en bit attityd! Så varför har modell-världen, reklam-branschen och politiken fokuserat så mycket på en snedvriden jämställdhetsdebatt där man utmålar kvinnan som ett svagare kön och som inrutad i en speciell roll? Ja, den frågan lämnar vi till dig som läser det här. Titta nu igenom din garderob eller vind för att se om du hittar något som framhäver din unika person.

  2013-05-02 

Gör om din farmors gamla lägenhet i din egen stil!


Det har blivit en ny trend att ta över sina far- och morföräldrars gamla boende och göra om dessa till moderna lägenheter och kreativa hus med nytänkande design. 

Vi hör nästan dagligen på nyheterna att det är kris på bostadsmarknaden, att det saknas lägenheter och att det byggs för lite. Men en ny trend som börjat borta i USA är att många tar över sina far- och morföräldrars lägenheter och hus. Den äldre generationen har byggt många av landets bostäder och deras barn har redan boende klart. Men många i den yngre generationen står fortfarande och väntar på ett perfekt tillfälle. Vi frågar oss varför man ska gå över ån för att hämta vatten?

Man ska inte vara rädd för att tänka nytt och modernt Den stil som de äldre föredrog var oftast funktionell framför byggd utifrån en stil eller en identitet. Idag kan du få ärva den där lägenheten med högt i tak, stora fönster eller den där öppna spisen som många vill ha. Var då inte rädd att göra om den till din egen. Man måste inte leva efter samma principer som tidigare generationer.

Gör om, utnyttja olika former, dagens teknik, använd mycket ljus och lek dig fram till den stil och design som passar just dig.

Ofta kan man finna inspiration på nätet eller i inredningsmagasin, men vi föreslår att man söker inspirationen utanför de svenska tidningarna och inredningsprogrammen på TV, och istället låta sig överösas med uttryck från andra kulturer, artistiska konstnärshem eller låta den egna fantasin flöda.

Eller som det gamla ordspråket säger: "Om stenåldersbarnen hade lyssnat på sina föräldrar så hade vi fortfarande levt under stenåldern."

Tipsa oss gärna om dina idéer och projekt på news@socialliberalerna.eu
 

Foto: Thomas Loof (NY Magazine)